Jak a čím správně chladit potraviny ? Rady na cesty

Vychlazená dovolená aneb jak a čím správně chladit potraviny na cestách

Vychlazená dovolená  Foto:
Vychlazená dovolená
Foto: Thinkstock

I když sezona dovolených je již v plném proudu, téměř každý z nás řeší při cestování obdobný problém: v čem a jak co nejdéle uchovat čerstvé potraviny na cesty.

 

Jedním z nejhorších způsobů, jak si znepříjemnit cestování, nebo dokonce celou dovolenou, jsou různé žaludeční a střevní potíže způsobené zkaženými potravinami. Pravděpodobně doba smažených řízků a játrových paštik na cesty je již minulostí. I benzínové stanice dnes nabízejí celý sortiment občerstvení. Přesto si mnoho z nás připravuje na cesty jídlo a to dokonce i na několik dní.

Potraviny bez potřeby chlazení: především sušené ovoce, sušenky (pozor na krémové náplně!), některé druhy bonbónů a dehydrované druhy pečiva. I u těchto všech kategorií platí, že je nikdy nevystavujeme zbytečně vysokým teplotám a už vůbec ne přímému slunci.

Potraviny s nutností chlazení: hlavně masné a mléčné výrobky, čerstvé ovoce a zelenina, různé obložené chleby a pečivo apod.

Vychlazená dovolená 4 Foto:

Samostatnou kapitolu chlazení představují nápoje. Jelikož je při cestování veliká poptávka po chladném nápoji, dnešní výrobci aut dokonce nabízení mírně chlazené palubní schránky.

Prima tip: Už při nákupu potravin určených na cesty, zejména polotovarů, dbáme na dostatečně dlouhou dobu použitelnosti. Jelikož bývají tyto potraviny vystaveny často ne zcela vyhovujícím podmínkám, nakupujeme je raději s jistou rezervou v době minimální trvanlivosti.

Jak a čím efektivně chladit potraviny a nápoje?

Vychlazená dovolená 5 Foto:

1. Termosky – jsou nejlepší volbou na chlazení nápojů. Zejména dvoustěnné nerezové a téměř nerozbitné lahve různých obsahů dovedou udržet chladnou tekutinu přes deset hodin. V případě vhození kostek ledu do chlazeného nápoje je to ještě déle.

2. Chladicí tašky – tašky s měkkými izolovanými stěnami případně i s vnitřní teplo nebo chlad odrážející fólií. Díky poddajným stěnám jsou tyto tašky praktické, vydrží však potraviny izolovat od nežádoucího tepla pouze několik hodin. Dobu chlazení můžeme prodloužit o několik hodin použitím  namražených chladicích vložek napr Icepads.

3. Chladicí boxy – plastové nádoby s tepelně izolovanými stěnami i víkem. Oproti chladicím taškám se nedají složit a je výhodné jejich vnitřní obsah pokud možno zcela vyplnit. Při použití chladicích vložek s chladicím gelem a v ideálním případě částí potravin zmrazených, je možné dosáhnout účinnosti chlazení i déle jak 24 hodin. Opět můžete použít chladící vložky 

U termosek, chladicích tašek i chladicích boxů je důležité jejich samotné umístění při přepravě. Máme-li možnost je samotné přepravovat ve stínu nebo je dokonce zakrýt např. dekou na opalování či jinou textilií, je jejich účinnost ještě o něco delší.

4. Autochladničky – mají časově neomezenou dobu chlazení. Jejich stěny jsou obvykle vyplněny izolační polyuretanovou pěnou. Dokážou snížit teplotu vloženého obsahu o 15–20 stupňů oproti okolní teplotě. Jsou však závislé na zdroji elektrické energie – autobaterii, často jsou vybaveny zařízením proti vybití autobaterie, které při hrozbě úplného vybití autobaterie raději vypne autochladničku. Některé také na druhou stranu dokážou ohřívat potraviny až na 65 stupňů. Je samozřejmostí, že i autochladničky snadněji pracují ve stínu než na přímém slunci. Nikdy je však, zejména vrchní část, ničím nezakrýváme.

I když jsou cenově náročnější a jejich provoz závislý na zdroji, je jejich používání při delším cestování nebo kempování velmi výhodné.

Vychlazená dovolená 2 Foto:

Prima tip: Pro dosažení co nejdelší doby použitelnosti chlazených potravin je také dobré sevyhnout některým méně vhodným potravinám. Například ovoce s příliš měkkou dužinou (broskve, meruňky apod.) rychleji podléhá zkáze. Vyloženě nevhodné je používat ovoce již mechanicky poškozené (natlučené) a v žádném případě bychom neměli vůbec skladovat ani konzumovat plody částečně nahnilé či plesnivé.

Vychlazená dovolená 3 Foto:

Při přípravě obložených baget nebo sendvičů používejte potraviny až těsně před konzumací. Je vždy výhodnější „vytvořit“ konkrétní pokrm například při jízdní pauze. Bageta namazaná právě otevřeným máslem v malém balení a obložená plátkovým sýrem či trvanlivým salámem je určitě „čerstvější“ než ten stejný pokrm kompletně vyrobený před několika i desítkami hodin.

Na co si dát pozor: při opakovaném použití všech těchto mobilních chladicích zařízení je nutné je důkladně vyčistit. Rozmražené potraviny často zanechají zbytky na dně nádob a mohou být zdrojem nepříjemností. Některé vnitřní nádoby lze zcela vyjmout a řádně vymýt. Chladící vložky můžete použít opakovaně

Při použití správného způsobu chlazení potravin můžete strávit na cestách i několik desítek hodin a nemusíte nutně zastavovat jen na občerstvovacích stanicích u benzínových čerpadel. Chutné a zdravé jídlo lze připravit i z vlastních zdrojů daleko od domova.